Golden retriever hunderace hund hunde hunderacer

Hvalp bider

Du har netop hentet en fantastisk og meget aktiv hvalp med hjem, men oplever at den bider i arme, hænder, tøj og andet, som den ikke burde bide i. Hvad skal man gøre?

Hvorfor bider hvalpe?

Allerførst, så må man erkende, at hunde fra naturens side stammer fra rovdyr, og det er ganske almindelig adfærd for en hund at udvise jagtadfærd som eksempelvis at gø, springe op, bide, samt snappe. Ofte kommer denne adfærd til udtryk i forbindelse med leg mellem særligt hvalpe, og det er en betydende del af hvalpens udvikling. Gennem leg lærer hvalpene bl.a. de vigtigste regler for social adfærd i flokken, og når hvalpen så flytter ”flok” (familie), bliver det den nye families opgave at instruere hvalpen de sociale regler, som gælder i den nye ”flok”.

Hvad gør man når hvalpen bider?

1. Undlad at slå hunden. Hvis man straffer hunden for “let” tror hunden at det er en del af legen og er man for voldsom, bliver hunden utryg og mister tilliden. Man skal ikke prøve at tage fat i nakke eller halsbånd, samt prøve at skubbe og lign.

2. Legetøj. Hvalpen har brug for ting, de må bide i, eksempelvis ben, legetøj som en gummiring og lignende, tennisbold, reb, osv. Du kan evt. med mellemrum bytte tingene ud for andre.

3. Aktivering. At kede sig er roden til alt ondt, og hvalpen finder hurtigt ud af, at et par velanrettede bid i anklerne, får skabt noget aktivitet. Forebyg med aktivering. En hvalp som er udmattet og dræbet for energi, vil ikke have så stor tendens til at ”tyrannisere” sin familie. Særligt aktivering der giver hvalpen mulighed for at anvende sin næse virker udmattende for hvalpen på en god og naturlig måde, eksempelvis at lede efter godbidder rundt i huset, samt mad og legetøj kan med fordel være en del af hvalpens daglige rutine.

4. Afled opmærksomheden. Når din hund giver udtryk for at ville bide eller på anden vis opgøre sig på en ikke ønsket vis, distraherer du din hund ved at lede opmærksomheden over til andet, som den gerne må bide i. Hunden kan ikke bide i dig og en bold på samme tid.

5. Lær hunden om grænser. Hvis din hund giver udtryk for en adfærd (bid, spring op, o. lignende), som er uønsket, stopper man sin leg med hunden, og din ignorerer din hund. Hvis hunden eksempelvis bider dig i hånden, siger du et højlydt ”Nej!” eller ”Av!”, hvorefter du stopper med at leg og drejer dig væk fra din hund. Hvalpen opfanger det straks som om menneskene er meget følsomme og at den derfor i stedet skal være forsigtig i forbindelse med bid. Netop fordi at din hund har lyst til fortsat at lege med / bevare kontakt med dig, vil hunden prøve at begrænse den uønskede adfærd til et plan, som betyder, at du er med i legen. Det kræver dog lidt afprøvning fra hundens side, så du skal være lidt tålmodig med den.

6. Lær børn at omgås hunden. Børn kan nemt finde på at lege vildt med familiens hvalp eller hund, eksempelvis ved at tumle rundt og få hunden til at gø eller knurre, og derved får hunden det indtryk, at det er helt OK at opføre sig voldsomt. Desuden er der mange som kaster ting, eksempelvis en pind, bold eller pibedyr, så hunden lærer at være meget på vagt i forhold til bevægelse, med den risiko at den en dag sætter sig i armen på et barn, med den opfattelse, at sådan gør vi her. Hav altid meget rolige bevægelser, når du er sammen med en hund. Lad børnene gemme hundens foder styk for styk og bagefter synes børn ofte det er sjovt at tjekke efter om hvalpen har fundet dem alle. Gem jer selv og hvalpen skal finde jer. Gem et stykke af hvalpens legetøj og se om hvalpen kan finde det. Leg dyrlæge og undersøg hvalpen overalt, mens du giver guffer.

7. Træning. Der findes mange muligheder for at træne sin hvalp til f.eks. at dække, rulle rundt, osv. Lær hvalpen fra den er en hvalp hvordan det er i orden at opføre sig og hvad der ikke er i orden for den at gøre. Der findes hundetrænere overalt i landet.

Naturlige kosttilskud

Animigos Stress Support tilskud et naturbaseret alternativ til receptpligtig beroligende midler. Det er lavet ved hjælp af naturlige beroligende ingredienser og er designet til at afslappe hunde og katte af alle størrelser. Det har modtaget rigtig  gode anmeldelser for sin effektive virkning og hvor nemt det er at få hunden eller katten til at tage det.

Du kan købe Animigos Stress Support ved at klikke her

HELD OG LYKKE MED JERES HVALP!

Kilde: netdyredoktor.dk

Se andre vejledninger om hunde




TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER