Lær din kanin at være renlig
Mange synes det er hyggeligt at have sin kanin gående frit indenfor, og det kan det også være, men det er knap så sjovt, hvis din kanin ikke er renlig. Heldigvis kan du lære din kanin at blive renlig og bruge en bakke som eksempelvis katte, med den rette træning og en god portion tålmodighed. Vær dog opmærksom på, at der er nogle kaniner som aldrig bliver helt renlige, men sandsynligheden er størst, hvis træningen starter første gang du har din kanin ude af buret. For at din kanin kan blive helt renlig, skal den først neutraliseres, for at undgå markering, hvilket er hormonelt betinget.
Fra naturens side er kaninen et renligt dyr. I naturen bor kaninen i en hule under jorden, og den vil altid vælge at besørge væk fra dens bosted. Det samme gør sig gældende for en tamkanin indenfor. Som regel vil den vælge sig et fast hjørne i huset at besørge.
Hvordan gør man så sin kanin renlig?
1. Køb en toiletbakke, f.eks. en kattebakke eller lav noget selv, og fyld enten strøelse eller kattesand i bakken. Sæt mindst én bakke i hvert af de rum, som din kanin har adgang til, eller hvis kaninen allerede besørger et fast sted i huset, stil en bakke på det sted, hvor kaninen har valgt at gå på toilet.
2. Når bakken/bakkerne er på plads, skal du sætte din kanin op i en af bakkerne, før du slipper kaninen løs i huset. Sæt altid din kanin i bakken, hver gang den slippes ud. Ved at gøre det, lærer du din kanin, hvor dens bakke står. Mange kaniner foretrækker at spise samtidig med at de er på toilettet, så hvis du vælger at placere maden i bakken, kan du være heldig at kaninen helt selv med det samme springer derind af sig selv (bare sørg for at kaninen ikke kan besørge i maden..).
3. Tålmodighed. Det tager ofte tid for kaninen at lære den skal besørge i bakken/bakkerne. Tøm aldrig bakken helt, da den helst skal lugte lidt af urin og afføring (dog ikke for meget eller kaninen vil finde et andet sted). På den måde ved kaninen, at bakken/bakkerne er toiletområdet. Enkelte kaniner bliver forvirrede over, at deres toilet pludselig ikke lugter som et toilet og vil finde et nyt sted. Hvis kaninen besørger udenfor toiletbakken, flyttes det over i toiletbakken (er det tis, kan du blot lægge den våde køkkenrulle i toiletbakken). I nogle tilfælde vil kaninen skifte hjørne efter et stykke tid, og i så fald må du flytte bakken eller tilføje en ekstra. I starten er det kaninen, som bestemmer, hvor den skal stå, og det må du rette dig efter, hvis den skal blive renlig. Kaniner er vanedyr, og de har ofte stærke holdninger, så det er i de fleste tilfælde lettere at indordne sig kaninen, end at få den til at skifte mening.
4. Når kaninen har lært at den skal bruge bakken/bakkerne, kan du efterhånden flytte den til et andet sted, der er mere hensigtsmæssigt. Sørg dog altid for, at kaninen ved hvor bakken/bakkerne befinder sig.
Der sker uheld – men skæld ikke ud
Når der sker uheld – og det gør der som regel – er det afgørende, at du håndterer det rigtigt. Du må aldrig skælde kaninen ud, hvis den laver et uheld. Den forstår det alligevel ikke og vil blive skræmt og bange for dig. Hvis du ser at din kanin sætter sig og løfter sin hale, plejer det ofte at være signal om, at kanin skal til at tisse, og her skal du være hurtig. Du kan evt. jage kaninen videre med hånden, hvis du kan nå det inden den besørger.
Hvis kaninen tisser på gulvet, tæpper eller i sofaen, skal du fjerne det hurtigst muligt (og flytte det over i toiletbakken, som tidligere beskrevet), da det ellers hurtigt kan blive en vane, hvis lugten bliver hængende på stedet. Produktet “Urine Off” (fås hos de fleste dyrehandler) eller eddike kan fjerne lugten.
Det tager tid at lære din kanin at være renligt. For nogle går det hurtigere end andre – og enkelte er renlige fra dag 1. Det vigtigste er, at du er vedholdende og fjerner afføring og tis fra gulvet hurtigst muligt. Ved at træne din kanin med belønninger, så den forbinder træningen med noget godt, skaber du det bedste resultat.
Kontakt din dyrlæge
Vi anbefaler som hovedregel altid at du kontakter din dyrlæge for supplerende information, hvis du er i tvivl om noget.
Kilde: Frikanin, Kaninhåndbogen og Agria Dyreforsikring
Se andre vejledninger om kaniner