Gode råd om katte og killinger

 

Er du blandt de ca. 367.000 danske familier med kat? Så er der her nogle hurtige – men gode – råd til dig som katteejer.

 

Transportkasse

Brug altid en transportkasse, hvis du er ude at køre med din kat. Af sikkerhed for dig selv og din kat. Transportkasser kan købes hos de fleste dyrehandler. Køb en transportkasse, inden du henter din nye kat hjem.

Kradsetræ

Din kat skal have et kradsetræ. Katten bruger kradsebrættet til at hvæsse sine kløer, og det er bedre for møbler og vægge at katten bruger et kradsetræt. Du kan også lave dit eget bræt eller træ uden at det behøver blive dyrt. Du skal bare have en rest af et tæppe med kort, fast luv eller alternativt et kraftigt tov, der vikles om et træ.

Vaccination

Du bør sørge for, at din kat får vaccination mod kattesyge og katteinfluenza, gerne en gang årligt. Tag fat i en dyrlæge for yderligere oplysninger.

Ormekur

En kat som bliver ramt af orm, skal behandles med ormekur. En kat er i risiko for både bændelorm og spoleorm, lige som de kan få piskeorm, lungeorm og hageorm, disse er heldigvis sjældne. Tag fat i en dyrlæge for at få den rigtige ormekur.

Kastrering og sterilisering

Har du ikke planer om at avle på din kat, bør du får den neutraliseret. En hunkat kan udvikle kræft og andre sygdomme ved langvarig brug af p-piller, eller katten kan komme i løbetid. Hankatte bør også neutraliseres, uanset om det er en udekat eller er en kat som kun er indenfor. En hankat, der ikke er neutraliseret, kan blive stresset og besørge i huset.

Aktivér din kat!

En killing kan godt blive ensom uden mor eller søskende at lege med, og det er derfor din opgaver at tage vare om killingen og lege med den. Du behøver ikke nødvendigvis at fare ud og købe dyrt legetøj hos dyrhandlen. Din killing er fint tilfreds med tomme køkkenruller, pelsmus eller en sammenrullet papirskugle. Du skal dog være opmærksom på, at en killing har brug for at sove meget, så du bør ikke aktiveres den for længe ad gangen.

Killinger elsker at være et trygt, lidt mørkt og indelukket sted, som deres helt egen lille hjem. Indret eventuelt en kasse med et tæppe i bunden eller et andet stykke stof, gerne vaskbart og sugende.

En kat, der er lidt ældre, foretrækker ofte at ligge med udsigt over dets omgivelser.

Udkigsposter

Katte elsker at sidde i en vindueskarm og betragte verden udenfor. Derfor kan det anbefales at indrette en vindueskarm til din kat, som den kan bruge, så du ikke risikerer at den vælter ting ned på gulvet. Hvis det er et vindue, som skal åbnes, bør du sætte et gitter eller net op for at forhindre katten i at komme ud.

Soveplads

Inden du henter din kat, bør du har besluttet dig for, hvorvidt katten er tilladt i dit soveværelset. Som udgangspunkt kan en kat godt lide at være sammen med sin ejer, og derfor har din kat måske et ønske om at dele sengen. Der er mange forskellige meninger om hvorvidt man skal tillade katte i sengen. Det er op til dig, hvad du vil, men tag gerne den beslutning, inden katten hentes hjem.

Kattebakken

Hvis du ikke vil have at din kat besørger rundt omkring i huset, skal du købe dig en kattebakke, som katten kan bruge til toilet. Du skal stille bakken et sted, hvor der er ro, og hvor man kan tåle lidt griseri. Et badeværelse er et fint bud. Du bør ikke skylle kattens efterladenskaber ud i dit toilet, da toilettet kan stoppe til. Smid det ud som restaffald. En god ide er også altid at lukke toilettet efter dig, så din kat ikke falder i.

 

Held og lykke med din kat!

 

Se andre vejledninger om katte




TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER