hund-hvalp-blomst-plante

Hvordan skal jeg fodre min hundehvalp? Guide til hvalpefoder

Hvorfor vælge hvalpefoder?

Nyfødte hvalpe dier hos deres mor fra de bliver født, og når de er ca. 4 uger gamle er de parate til at blive fodret med hvalpefoder. Når hvalpene begynder at indtage fast føde som et tørkost hvalpefoder, vil hvalpene i mindre grad have brug for at die hos deres mor, og når hvalpene kommer ud til deres nye familier 8 uger gamle, kan de helt klare sig uden næring fra deres mor.

I løbet af blot et år, udvikler en hundehvalp sig lige så meget som et menneske gør i løbet af 14 år. Det er derfor bydende nødvendigt med et korrekt foder beregnet til hvalpe under denne periode. At tilgodese hvalpens ernæringsbehov helt fra starten er grundlaget for et sundt hundeliv.

Hvor mange gange skal en hvalp have mad?

Det en god ide at fodre hundehvalpen tre gange dagligt, f.eks. kl. 7:00, kl. 12:00 og igen kl. 18:00. Jo flere gange den daglige ration deles op i, jo lettere har hundehvalpen det med at fordøje hvalpefoderet og optage vitaminer og mineraler. Det er vigtigt, at hundehvalpen får ro til at spise. Fortæl børnene, at de ikke må forstyrre hvalpen, når den spiser. Prøv aldrig at tvinge mad i din hundehvalp og sørg for, at hvalpen spiser fra en madskål og ikke fra hånden. Fjern kun madskålen når hunden er færdig, aldrig mens den spiser.

Hvor meget skal en hvalp spise?

Hvor meget hvalpen skal have at spise dagligt afhænger af det valgte hundefoder og hundens race. Som udgangspunkt skal du følge den vejledning der står på sækken med foder eller som du kan finde på forhandlerens hjemmeside. Hvis du alligevel er i tvivl, så lad andre se hundehvalpen, som f.eks. opdrætteren eller din dyrlæge. Det er vigtigt at holde øje med at din hundehvalp hverken bliver for tyk eller for tynd, og doserer portionen af hvalpefoder efter det. En for tung hundehvalp overbelaster sine endnu ikke færdigudviklede knogler og løber desuden en større risiko for at blive overvægtig som voksen.

Husk at fodringstabeller kun er vejledende!

Hvad må hvalpe spise?

En hvalp har brug for mere energi pr. kilogram kropsvægt end en voksen hund af samme størrelse. Den højere energitæthed er en af de egenskaber, der adskiller et hvalpefoder fra et foder til voksne hunde. Man bør vælge en kvalitet af hvalpefoder med et godt afstemt forhold af calcium og fosfor samt proteiner. Men hvilket hvalpefoder er så godt for min hvalp?

Man kan vælge et hvalpefoder der er udviklet til alle hunde uanset størrelse og race. Det kan eksempelvis være:

FODER TIL ALMINDELIGE HUNDERACER

Det er også muligt at vælge foder efter hunderacens størrelse. Er hvalpen af en race, der bliver over 25 kg, når den er udvokset bør den fodres med en hvalpetørkost specielt til store racer.

FODER TIL STORE HUNDERACER

FODER TIL SMÅ HUNDERACER

Skal alle hvalpe have samme hvalpefoder?

Det afhænger af hunderace hvor stor en hund bliver som voksen. Af samme grund vokser alle hvalpe ikke med samme hastighed. Der kan være stor variation, endda hos hunde af samme hunderace, og det varierer på hvilket tidspunkt i vækstperioden at hunden vokser mest.

I valg af hvalpefoder skal man tage højde for dette:

1) Hvalpefoderet skal være afbalanceret, for at sikre at opretholdelse af hundens normale funktioner i kroppen og en normal udvikling.
2) Væksten sker i et kontrolleret tempo, for at undgå unormal vækst.
3) Vær ikke bekymret for, om din hvalp vokser som den skal, selvom du holder igen med foderet. Det gør den. Og faktisk så sker det på en bedre måde, naturligt og sundere.
Det skal være et hvalpefoder som smager godt, så hvalpen får en positiv oplevelse, og det er vigtigt at din hvalp har ro når den spiser.
4) En overvægtigt hvalp belaster sine led og er i risiko for at få en udviklingsforstyrrelse. Almindeligvis kommer overvægt hos hvalpe af overfodring. Hvalpen får flere kalorier end den kan nå at forbrænde. Lad vær med at give din hvalp for meget foder.
5) Lad vær med at give din hvalp tilskud af vitamin eller mineraler, især kalcium, da hvalpen allerede får dette ved valg af et godt hvalpefoder.

Hvor lang tid skal min hundehvalp have hvalpefoder?

I regelen skal en hvalp fodres med særligt hvalpefoder til det tidspunkt hvor dens knogler kan siges at være omtrent 90 % færdigudviklede. Det sker almindeligvis når hvalpen er 6-12 måneder, ofte er det senere hvis det er en hvalp som stammer fra de største hunderacer. Derfor anbefales det, at din hvalp bliver fodret med foder beregnet til hvalpe op til hvalpen er 1 år gammel. Ved en hund af større race (fra Golden Retriever og op) anbefales fordring med hvalpefoder helt op til 1,5 års alderen.

Herefter bør man fodre med afbalanceret fuldfoder, beregnet til en voksen hund. Vær dog opmærksom på, at hunden ikke tager skade af hvalpefoder i lidt længere tid, blot hunden ikke bliver overfodret.

Må min hundehvalp få godbidder?

Det kan være en rigtig god ide at give din hvalp godbidder. Positiv indlæring ved hjælp af snacks og andre godbidder er den ideelle vej til en velopdragen og velsocialiseret hund. Får din hund mange godbidder, skal du dog samtidig huske at give mindre foder.

Til sidst: Hvis du er i tvivl om noget anbefaler vi altid at du spørger din dyrlæge. – Held og lykke med din hundehvalp!

 

Kilder: netdyredoktor.dk, hundepoten.com, dyrlaege.dk

 

Se andre vejledninger om hunde

 




TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER