Heste og børn
Der kan være rigtig mange gode grunde til at lære børn hvordan de omgås heste, eksempelvis kan det lære barnet om ansvar og hårdt arbejde, beslutsomhed og tålmodighed, empati, medfølelse for andre levende væsner, få barnet ud af huset og give fysisk aktivitet eller give livslange venskaber, for når hverdagen bliver hård (takket være strenge forældre, venner og andre typiske teenageproblemer), er det dejligt at vide, der altid er en man kan regne med og som altid vil være der for en.
Når det gælder børn og heste er det dog vigtigt at det foregår på hestens præmisser, for at begge parter skal få noget positivt ud af det. Vent til barnet har en alder hvor det kan forstå hvad et levende dyr er. Ridning handler i høj grad om at lære at forstå sin hest, og af den grund bør et barn i regelen være mindst 7- 8 år før de begynder. Lad jer ikke nøjes med lære barnet ridning et sted hvor de rider rundt i halen på hinanden og ikke lærer andet end at holde sig fast og komme fra A til B på en sløv lektions hest.
Hvad er en god hest til børn?
Det vigtigste er at hesten har et godt og roligt sind. Det skal være en hest som er godmodig, stabil og villig. Hesten skal ikke have stress eller lave “numre”. En hest til børn bør ikke være stædig eller doven. Heste som anvendes til børn, skal være samarbejdsvillige og forsøge at tolke/lære barnets signaler, på trods af, at de måske i starten ikke er helt korrekte. Heste der går villigt fremad, og stopper for lette signaler, laver bløde overgange mellem gangarter, er stærke og balancerede med gode gangarter.
Lær barnet at være sammen med heste
Det er meget vigtigt, at barnet lærer hvordan det skal omgås heste. Barnet skal lære AT VÆRE sammen med hesten for at både barn og hest kan være tryg ved hinandens selskab og udvikle en positiv relation. Lad barnet få mulighed for at opleve heste og være sammen med dem, uden en bestemt dagsorden om at de skal børste hesten, sidde på hesten eller noget som helst andet. Det allervigtigstige er at vænne barnet til at være i selskab med en hest. Barnet skal have mulighed for stille og roligt at vænne sig til hestens bevægelser imens hesten bliver trukket. Efterhånden som hest og rytter lærer hinanden at kende, kan man gradvis (og hvis barnet ønsker det) sætte mere tempo på.
LÆS OM HVORDAN MAN OMGÅS HESTE HER
Krav til forældrene
Det er vigtigt, at forældrene til barnet ikke ”trækker sig” og lader barnet om at engagere sig i hesten, men at de selv er nærværende og følger med i barnets og hestens udvikling. Mange børn og unge kan have et behov for et socialt liv med rytterfester og rideture i fællesskab med andre børn og unge. Det er naturligvis forældrenes ansvar og bakke op om og engagere sig i dette, sammen med både barn og hest. Vær sammen om oplevelsen med hestene så det bliver en god oplevelse.
Kontakt din dyrlæge
Vi anbefaler som hovedregel altid at du kontakter din dyrlæge for supplerende information, hvis du er i tvivl om noget.
Kilde: netdyredoktor.dk og Ridehesten
Se andre vejledninger om heste