Hvordan omgås du heste?
Når man beskæftiger sig og omgås heste er det vigtigt at vide, hvordan man skal opføre sig i deres nærhed og vide noget om hvorfor de reagerer som de kan finde på at gøre.
En hest er fra naturens side et flugtdyr, hvilket vil sige, at hesten foretrukne forsvar mod en fare vil være at flygte fra det den opfatter som potentielle farer. Det kan derfor altid være en vis risiko ved at ride og ved at være blandt heste, for hvis noget uventet skulle ske, og hesten anser det som en fare, er der mulighed for at hesten handler voldsomt på det. Du skal derfor konstant være opmærksom på, at en hest muligvis vil reagere på uforudsete ting.
Sådan nærmer du dig en hest
Dit kropssprog er meget vigtigt i enhver omgang med hesten. Det kan anbefales, at du lægger dit hoved en smule på skrå, når du nærmere dig hesten og sænker dit blikket. Et løftet hoved og et direkte blik i øjnene kan af hesten opfattes som et angreb.
Det kan desuden være en fordel at nærme dig en anelse sidelæns eller endda baglæns. Når du befinder dig ved siden af hesten, skal du sørge for at have plads nok omkring dig til at kunne springe til siden og stå aldrig lige bag ved en hest, hvis den kan finde på at sparke bagud. Du skal heller ikke ligge på knæ eller sidde ned lige ved siden af hesten. Du bør træne hesten i dagligdags rutiner, eksempelvis at trækkes, stå bundet, løfte sit ben, få grime på, osv. Det gør, at hesten er tryg omkring dig og situationen.
Sådan trækker du en hest
Først og fremmest er det vigtigt lige at gøre opmærksom på, at hesten som udgangspunkt ikke skal trækkes efter dig, men den skal følge efter dig. Lad træktovet hænge i en løs bue mellem din hånd og hestens grime. Du må aldrig vikle træktov, tøjler eller longeline omkring hænder, arme, ben eller krop og derved være ”bundet” på hesten, så du altid har mulighed for at komme lidt på afstand uden at måtte slippe hesten, hvis den pludselig springer til siden. Tag altid tøjlen over hestens hoved, når du trækker hesten med hovedtøj på og sørg hele tiden for at være opmærksom på hestens bevægelser og sindelag.
Giv hesten besked om at bevæge sig i en klar og opadgående tone, og begynd gå fremad, evt. driv ekstra på med tunge slag, men ofte er det ikke nødvendigt. Hvis hesten ikke går frem efter et par forsøg, kan du prøve med at skubbe dens hoved ud til højre skulder og derefter ud til venstre skulder. Giv din besked igen med samme tone som før og gå fremad. Lad vær med at stramme rebet, men lad det stadig hænge i en løs bue og vær afslappet, men bestemt, i dit kropssprog.
Hvis hesten har en trense på, skal du kun have fat i tøjlen til den side du står, uden kontakt med hestens mund. Kontakten til hestens mund skal være i en opadgående retning i hestens mundvig og mod øret, og endelig ikke nedad i hestens gummer, da dette vil påføre hesten en unødig smerte.
Sådan rider du på en hest
Ridning er en trinvis træning og uddannelse af heste, som til enhver tid skal foregå i hestens tempo, så hesten bliver tryg og afslappet ved at have en rytter på ryggen. Når du rider, skal du altid være forberedt på situationer, der kan skræmme hesten. En forskrækket hest kan finde på at springe, stejle, dreje omkring eller styrte af sted. Tal ikke i mobiltelefon og lad være med at ryge, mens du rider, men vær koncentreret og opmærksom på hesten. Hav altid fat i tøjlen.
Det anbefales heller ikke at ride alene på en unghest. Tilstedeværelsen af en ældre erfaren hest, som forholder sig roligt og afslappet, kan berolige en ung og uerfaren hest, der er blevet bange. Det kan eksempelvis være muligt at træne en ung hest til at gå gennem vand, springe over grøfter eller gå op i en trailer simpelthen ved at lade den følge efter en erfaren hest. Det kan du med fordel udnytte i træningen af en unghest.
Vær en leder for hesten
Hesten er et flokdyr, og det har stor betydning for, hvordan du skal omgås den, ligesom det kan have indflydelse på en hests adfærd hvordan andre heste i dens nærhed reagerer, især ældre og mere erfarne heste i flokken.
For at få det bedste ud af hesten, skal du derfor være som en leder for den. Det vil betyde, at hesten naturligt retter sig efter ordre fra dig på samme vis som den vil rette sig efter en ordre fra førerhoppen. Det kræver imidlertid, at hesten fuldt accepterer og respekterer dig som leder. For at opnå en sådan position er det vigtigt, at du udstråler ro, skaber tryghed for hesten, er konsekvent, myndig, sender klare signaler og er til at stole på for hesten. Beløn og ros hesten, når den har udført en opgave tilfredsstillende.
Du skal aldrig forsøge at opnå en lederposition i forhold til hesten ved kamp og magtanvendelse. Det vil næsten altid medføre at hesten bliver bange, og det er et meget skrøbeligt grundlag for at udvikle og skabe et konstruktivt samarbejde mellem hest og rytter. Hesten kan eksempelvis pludselig gøre oprør, fordi den reelt aldrig har respekteret mennesket som leder.
Kontakt din dyrlæge
Vi anbefaler som hovedregel altid at du kontakter din dyrlæge for supplerende information, hvis du er i tvivl om noget.
Kilde: Dyrenes Beskyttelse
Se andre vejledninger om heste