Overvejelser før køb af hamster
En hamster er et skøn dyr. Den er både sjov at se på og lege med, samt billigere i foder og nemme at passe, men man skal ikke køb en hamster for sjov eller fordi den er nem. Hamsteren kræver opmærksomhed og pleje for at trives. Ved køb af hamster, påtager man skal ansvaret for et levende væsen, og man skal have lyst og tid til at holde det. Hamstere kan typisk leve i op til 2-3 år, og man skal være indstillet på at tage sig af dem i denne tid.
Derfor, er der en række spørgsmål, som man bør stille sig selv, inden køb af hamster. Hvor skal min hamster opholde sig? Hvem har mulighed for at se til hamsteren, hvis man er væk på ferie? Ved du at hamstere støver og har nogen i din familie allergi mod støv eller dyr? Ved du at en hamster godt er aktiv om natten?
Anskaffelsen af en hamster skal helst være velovervejet og ikke være en pludselig indskydelse. Derfor er det en meget dårlig idé at forære nogen en hamster i gave.
Hvad skal man være opmærksom på inden køb af hamster?
Hamstere gider ikke kæle og konstant bæres rundt.
Hamstere er natdyr så de vil pusle rundt og larme om natten når du prøver at sove.
Hamstere kan finde på at gnave i ting såsom stof, træ og plastik. Både når den er i sit bur, men også når den er på udflugt i værelset.
Hamstere sover som sagt det meste af dagen så du vil ikke kunne tage den op præcis når du har lyst. Det er utrolig stressende for en hamster at blive vækket konstant for at blive taget op.
Omkostningerne ved dyret er ikke så store.
Buret fylder ikke særlig meget.
Foderet er meget billigt og de er alt andet end kræsne.
De er nemme at passe og sjove at lege med og iagttage.
De sviner ikke.
Valg af hamster
Hos dyrehandleren støder man oftest på guldhamstere og vinterhvid dværghamster. De er nemlig begge nemme at gøre tamme.
En guldhamster i naturen lever ofte for sig selv, og opsøger kun en anden hamster i forbindelse med parring, så derfor er det en god ide, hvis man køber en guldhamster, at den har mulighed for at være alene.
Mange dværghamsterarter er socialt anlagt og man bør af den grund altid holde en dværghamster i mindre grupper eller sammen som par.
Blandt de sjældne arter af hamstere kan nævnes kinesisk- og roborovskis dværghamstere, som dog er uegnet til et være kæledyr.
Man skal desuden vælge mellem at anskaffe en han eller en hun. Hanner er måske en anelse mere rolige og lettere at få tamme. Hunner kan godt være nysgerrige og mere aktive end hannerne. Ellers er der ingen væsentlige forskelle.
To dyr af samme køn vil indimellem enes, men hvis man forsøger dette, skal man være meget opmærksom på om de kommer op at slås, eller om de stresser hinanden. Man skal være parat til at skille dem ad, hvis de gør, og så holde dem separat resten af deres liv.
Hvis man ikke ønsker at sine hamstere får unger, bør man holde dem sammen med andre af samme køn.
Når man prøver at sætte flere dyr sammen, er det afgørende med ro til at finde hinanden, imens man er opmærksom på, om der opstår problemer mellem dem eller de kan sammen.
En hamster skal have et velegnet bur
En hamster skal først og fremmest have et bur at leve i. Det kan købes hos de fleste dyrehandler og sikkert også det sted, man køber sin hamster, hvis det er hos en dyrehandel.
Buret skal stå et egnet sted for at hamsteren kan trives. Et køkken er f.eks. ikke egnet, fordi det ofte er fyldt af mados eller træk. Stiller du buret i soveværelset, skal du være forberedt på at hamsteren rumsterer rundt om natten og måske vækker dig. En røgfyldt stue er heller ikke egnet. Hamstere har en meget god hørelse, og derfor skal du ikke stille dem nær højttalere eller radioer, for hamstere bryder sig ikke om støj. De har en bedre hørelse end os mennesker, og kan høre lyde, som vi mennesker slet ikke hører, f.eks. hyletonen fra en computerskærm. Stil derfor buret i et værelse, hvor der er ro omkring det.
Holdes en hamster i for kold rumtemperatur, kan den gå i hi. For at modvirke dette skal man hæve rummets temperatur og evt. varme hamsterens krop i hænderne.
Buret bør ikke stå på gulvet, da her ofte er træk, men oppe i højde. Stiller du buret på gulvet, kan hamsteren let blive skræmt når du kommer hen til den. Rovfugle kommer jo oppefra, og den kan opfatte dig som en sådan. Direkte sollys kan slå hamsteren ihjel, så sæt den ikke i vindueskarmen.
De absolutte minimumsmål er:
Guldhamster: 80 x 40 x 35 cm (l x b x h).
Dværghamster: 50 x 40 x 25 cm (l x b x h).
Men buret må meget gerne større.
Bundlaget skal ikke være for fint eller støvende, fordi det vil irritere luftvejene. Brug gerne et bundlag af papirsgranulat træflis, hemp eller andet naturmateriale. Især bundlag af papir er gode at anvende på grund af sugeevne og fordi det holder buret lugtfri i længere tid.
Giv din hamster friske frugtgrene, da en hamster skal have noget som den kan bide i. Din hamster bør desuden have en hule. Formen og materialet er ikke så vigtigt, dog kan det ikke anbefales at bruge pap eller plastic, fordi du skal forvente at din hamster vil prøve at bide i det.
Foder til en hamster
En hamster skal altid have mulighed for at komme til frisk mad. Fordi en hamster er lille, bliver den meget hurtigere svækket af sult. Hamsteren skal desuden altid have fri adgang til frisk drikkevand (skiftes dagligt), helst i en drikkeflaske.
En hamster skal have et grundfoder, og du kan sagtens bruge et færdigblandet foder, som kan købes i de fleste dyrebutikker. Du bør købe et foder, beregnet til en hamster, og du bør holde dig fra foder der kommer i plastikposer.
Man kan tilbyde hamsteren lidt frugt og grønt, f.eks. mælkebøtter, frugtblade og frugtgrene med knopper. Vær dog opmærksom på, at det ikke indeholder stoffer, som kan være skadelige for hamsteren, og det må ikke være sprøjtet. Giv frugt og grønt i små mængder, da en hamster har tendens til at lave et forråd af evt. overskydende mad, og netop frugt og grønt fordærves hurtigt.
En hamster kan desuden spise små insekter og larver. Flere dyrebutikker sælger eksempelvis melorm og græshopper, hvis du da ikke har mod på selv at finde egnede insekter og larver i naturen.
Et par gange ugentligt ville hamsteren elske lidt rå kalvelever eller hakket okse- og kalvekød. Som godbidder til en hamster, kan du med fordel købe rosiner, grankogler, nødder. Hold dig fra saltede jordnødder.
Rengøring og pasning
Du skal hver dag fjerne evt. overskydende foder, og sørge for at drikkeflasken altid er fyldt med frisk vand. Hvis du bruger en færdigblandet hamsterfoder, kan du godt lade denne være, fordi det holder sig i længere tid.
Hamsteren er fra naturens side et rent dyr, som almindeligvis besørger i det samme hjørne af sit bur. Derfor bør det være let 1-2 gange om ugen at skifte.
Har man valgt en af de anbefalede bundstrø, og hvis der i øvrigt ikke er lugtgener, kan skift af alt i buret foretages ca. 1 gang om måneden. Det anbefales med et sandbad, hvor hamsteren kan rulle sig i og dermed passe sin pels.
Aktivering af en hamster
En hamster er fra naturens side et aktivt dyr, og det er derfor vigtigt med aktivering, så den kan bruge sin energi. Man kan købe meget slags legetøj til en hamster i en dyrehandel, men det er altid mere spændende med ting fra naturen.
En hamster skal desuden have motion, f.eks. ved hjælp af et løbehjul. Dog er det vigtigt med en fast bund under dit løbehjul (og ikke nogen tremmer) fordi din hamster kan risikere at gøre skade på sig selv eller dens pels kan komme til at sidde fast, især hvis du har en langhåret guldhamster.
Det er desuden muligt at tage hamsteren ud, eksempel i en sandkasse udenfor. Vær dog altid meget opmærksom med, at din hamster ikke stikker af, for det er et lille dyr, der ikke behøver meget plads for at komme væk. Køb eksempelvis en løbegård til din hamster, der fås hos de fleste dyrehandlere, så du på den måde ved hvor din hamster befinder sig og den vej sikrer, at den ikke skader sig selv.
Håndtering af en hamster
En hamster er et lille dyr, men et kvikt dyr, og det skal håndteres korrekt.
I starten skal hamsteren lige vænne sig til din lugt, og det er derfor en god die at man nænsomt fodrer hamsteren med godbidder i hånden.
Løft din hamster nænsomt med din ene hånd, og støt med din anden hånd under din hamster. Hamsteren bør ikke stå eller sidde på din hånd uden at du støtter den. Hvis du vil sidde med den, kan du forme dine hænder til en skål, hvor hamsteren kan være. Du skal ikke løfte din hamster rundt om dens mave, eller kramme/klemme den. En hamster som er forskrækket eller ængstelig, er i risiko for at falde eller springe ud af hænderne og måske blive skadet.
Held og lykke med dit lille nye familiemedlem!
Kilde: Dansk Hamster Forening (hamsterforeningen.dk), Plantorama
Se andre vejledninger om gnavere