bil transport transportbur hund kat hvalp killing dyr køre

Kæledyr i bilen, kender du reglerne?

I Danmark findes der ikke en egentlig lovgivning vedrørende transport af kæledyr i vores privatbiler på samme måde, som man ser i udlandet, men du risikerer alligevel en klækkelig bøde, hvis du ikke har dit kæledyr ordentligt fastspændt. Det er sådan, at hvis politiet skønner din hund er til fare for dig og dermed indirekte for trafiksikkerheden, kan du få en bøde.

Hvorfor spænde kæledyr fast i bilen?

Man skal ikke undervurdere de skader, som kan ske, hvis kæledyret sidder løs i bilen. Heller ikke selvom man måske selv synes, at eksempelvis sin hund eller kat ikke vejer særlig meget og derved heller ikke vil påføre store skader. Vi kan opstille et regneeksempel ved en hastighed på blot 50 km/t:

En hund på 20 kg vil blive kastet frem med en kraft på 480 kg efter denne formel:

Hundens vægt x 24 (dvs. 20 kg x 24 = 480 kg)

Så har du en ganske almindelig labrador, kan et sammenstød med ca. 50 km/t altså kaste din hund fremad i bilen med en vægt på ca. 820 kg!

Hvordan kan du spænde dit kæledyr i bilen?

Transportbur

Mange vælger at købe et transportbur/transportkasse for at sikre sit kæledyr i bilen. I Danmark findes der forskellige typer af transportbure, hvoraf nogle er testet, andre ikke, men det er heller ikke et lovkrav. Hvis du vælger at bruge transportbur, er det sikreste at vende burets lange side mod fører sæderne, så dit kæledyr sidder på tværs i bilen. I tilfælde af et sammenstød, er der nemlig større risiko for skader på ryg og hoved, hvis dyret er i bilens kørselsretning. Kan det dog ikke umiddelbart lade sig gøre, kan man stille buret med åbningen mod bagsmækken. Husk, at buret skal spændes fast med selerne.

Mindre kæledyr som eksempelvis marsvin og kaniner bør også transporteres i specielle transportkasser, som spændes fast, så de ikke kan skade de øvrige passagerer ved et eventuelt sammenstød.

Sikkerhedssele

Nogle vælger også at spænde sit kæledyr (typisk større kæledyr) fast i en sikkerhedssele, der er specielt lavet til det pågældende dyr, eksempelvis en hund. Selen kan være to-delt med en kropssele til dyret og en rem, der spændes rundt om sikkerhedsselen. Der findes også andre modeller som kræver, at man fører sikkerhedsselen igennem kropsselen.

Det er vigtigt at man indimellem undersøger sikkerhedsselen for rifter og slid, og at den kasseres, hvis der er slid eller bid i selen.

Sikkerhedsgitter

Man kan også vælge at montere et sikkerhedsgitter i bilen, som forhindrer dyret fra at hoppe op foran til førersædet. Ved dele løsning er det dog kun passagerer selv, der er sikret i forbindelse med et sammenstød og ikke selve kæledyret.

Kilde: loppetjansen.dk, DKK, FDM

Artiklen er skrevet i august 2017 og vi kan ikke gøres ansvarlig selvom anvisningerne er fulgt.

 

Se andre vejledninger

 




TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER