Katte og kulde
I den kolde tid skal du være ekstra opmærksom på din kat. Mange tror fejlagtigt, at katte sagtens kan klare sig udenfor i al slags vejr – det er en myte.
Katte fryser, lige som mennesker, og en kombination af frost og kold blæst kan være direkte farligt for din kat. Dette gælder også for udekatte, for sne og kulde kan føre til forfrysningsskader, selvom katten er vant til at færdes udenfor. Katten er oprindeligt fra Middelhavet og Afrika, og de er ikke skabt til den iskolde vinter i Norden.
Hos mange katte er pelsen forholdsvis tynd, og hvis den bliver våd, og det er fugtigt, har katte meget svært ved at skabe nok kropsvarme for at kunne tørre sin pels. Lider katten af f.eks. diabetes, nyresygdomme eller svagt hjerte, kan det være endnu sværere at styre sin egen kropsvarme. Det samme gælder, hvis katten er lille, simpelthen fordi mindre katte vil være mere udsat.
Man bør derfor være påpasselig med at slippe det lille rovdyr ud, hvis termometret er nede på omkring 8 frostgrader eller hvis der ligger sne.
Hvad kan man selv gøre?
Den mest nærliggende løsning er at holde sin kat indenfor, når det fryser eller ligger sne. Der kan være fare for forfrysninger, hvis din kat er ude, uden mulighed for at komme ind, fra man går på arbejde, og indtil man kommer hjem.
Hvis det er svært eller umuligt for dig at holde katten inde, kan det være en god idé at lave et lukket område, hvor din kat kan putte sig og få varmen. Det kan f.eks. være en kurv med tæpper, en flamingokasse med halm i en carport eller et skur, o. lignende. Husk dog at kurven eller kassen skal være i læ for vinden, og den ikke står direkte på jordoverfladen, men i stedet på f.eks. en palle, kasse eller lignende, da kulden også trænger op nedefra. Udskift halm og aviser, hvis det er blevet fugtigt eller snavset.
Sørg for en vandskål til din kat, så den har mulighed for at få noget væske, og vær opmærksom på, at vandet ikke fryser til is. Undgå skåle af metal, da katten kan få skader på tungen ved at slikke på nedkølet metal. En solopvarmet vandskål kan forhindre eller forsinke vand og dåsemad fra at fryse.
Har du en kattelem, skal du huske at smøre hængsler, så du er sikker på, at lemmen ikke fryser til, og at din kat kan komme ind i varmen.
Når din kat kommer ind, er det vigtigt du tjekker poter, snude og halespids for forfrysninger, da disse områder på katten er de mest følsomme for kulde. Vejsalt er desuden skadeligt for poterne, og derfor anbefales det at vaske poterne, når din kat træder kommer hjem efter en kold tur i det fri.
Et andet godt råd er at fodre din kat med et foder, der indeholder ekstra kalorier, da en kat, der er ude i kulden, har brug for foder med mere energi. Spørg evt. din dyrelæge om, hvad de anbefaler.
Hvad gør man hvis skaden er sket?
Har du en mistanke om, at din kat har forfrysninger, er det vigtigt du ikke gnider på den skadede kropsdel for at varme den op, da gnidning kan give vævskader hos katten. Hvis du kan synligt se, hvor du katten har milde forfrysninger, kan du sætte din hånd på området, for at varme det og hjælpe med at genoprette cirkulation.
Du skal heller aldrig give din kat et varmt bad – end ikke hvis den elsker at bade.
Sørg for, at katten kan blive indenfor i varmen og giv den en langsom opvarmning for at undgå chok, f.eks. ved at pakke den ind i et tæppe eller håndklæde og sørg for at pelsen bliver tør. Killinger eller meget små katte, kan man forsøge at varme under sin skjorte.
Du bør placere din kat i nærheden af en varmekilde, f.eks. en tændt pejs/brændeovn eller varm radiator for at hjælpe katten med at få varmen tilbage i kroppen.
Andre alternativer er at bruge varme vandflasker indpakket i en vaskeklud eller en hårtørrer på en lav indstilling (hvis katten selvfølgelig ikke er bange for hårtørrere!), men lad den ikke komme for tæt på din kat.
Hvis man er i tvivl om skaderne og/eller deres omfang, bør man altid straks kontakte en dyrlæge, da det er rigtig vigtigt ved netop frostskader med hurtig behandling.
Kilde: Agria Dyreforsikring
Se andre vejledninger om katte