Kattebakker – hvad skal du vide?
Når din kat enten skal urinere eller lave afføring foretrækker den oftest at gøre det et sted, hvor den kan få fred og hvor der ikke tidligere har været andre katte. Hvis du har en indendørskat er det nødvendigt med en kattebakke, så katten har et fast sted at besørge i fred og ro.
Hvor mange kattebakker i hjemmet?
Der skal som hovedregel være mindst 1 kattebakke pr. kat – og gerne 1 ekstra, dvs. at antal kattebakker = antal katte + 1.
Valg af kattebakke
Det er vigtigt at vælge den rigtige kattebakke. Der findes mange forskellige på markedet og det kan derfor være vanskeligt at finde ud af, hvilken der er den bedste at vælge til sin kat. Først og fremmest skal kattebakken være den rigtige størrelse. Katten skal have god plads til den kan grave og vende sig rundt i bakken. Kattebakkens størrelse afhænger af kattens størrelse. En god hovedregel er at bakkens længde skal være 1,5 gange kattens længde, når den står op, og bakkens højde skal kunne rumme 4-5 cm grus. Ofte anbefales at vælge en åben kattebakke, da den lukkede kattebakke som regel ikke har tilstrækkelig med ventilation og af den grund kan der være katte, som slet ikke vil bruge en lukket kattebakke. Der er dog også katte, som foretrækker en lukket/overdækket kattebakke, så man må prøve sig lidt frem, for det er forskelligt fra kat til kat.
Placering af kattebakke
Katten kan som nævnt godt lide fred og ro, når den skal besørge. Det anbefales derfor at stille kattebakken et roligt sted i huset uden for meget larm eller aktivitet. Det kan eksempelvis være på et toilet eller lignende. Kattebakken skal sættes et sted, som katten har let ved at finde og hvor der altid er fri adgang for katten. Hvis du har flere kattebakker i hjemmet, skal de placeres forskellige steder og ikke lige ved siden af hinanden. Kattebakken bør heller ikke stå i nærheden af kattens vand- eller madskål.
Valg af kattegrus
Der findes mange forskellige typer kattegrus. Kattegrus bør være af en fin og god kvalitet og helst af en slags, som støver så lidt som muligt, da det kan genere katten. Du bør så vidt muligt undgå parfumeret grus. Kattebakken skal fyldes op, så der er 4-5 cm grus i dybden. Det giver katten mulighed for at begrave sin afføring som den ofte ville gøre det i naturen. Hvis du bruger sammenklumpende kattegrus, bør du tilføje nyt kattegrus hver 2.-3. dag, for at holde det tykt, og udskift hele kattebakkens indhold mindst 1 gang om måneden. Vælger man sammenklumpende kattegrus er det let og hurtigt at fjerne afføringen. Hvis du bruger absorberende grus (ikke-klumpende) bør kattegruset udskiftes mindst en gang ugentligt.
Vi anbefaler kattegrus fra Ever Clean med maksimal klumpning og nem tømning af kattebakken
Rengøring af kattebakke
Katten er fra naturens side et meget renligt dyr og vil ofte ikke besørge i en beskidt kattebakke. Katte har bedre sanser end mennesket, så når du begynder at kunne lugte kattebakken, har din kat kunne lugte den i længere tid. Du bør derfor jævnligt rengøre kattebakken. En hovedregel er, at man fjerner klatter 2-3 gange dagligt og at kattebakken tømmes, vaskes og desinficeres 1-2 gange om ugen. Du bør desuden altid rengøre kattebakken i forbindelse med skift af kattegrus og vaske den grundigt med vand og sæbe. Brug gerne handsker eller vask hænderne grundigt efter håndtering af kattebakken, og vær opmærksom på, at gravide slet ikke bør være i nogen form for kontakt med kattebakker eller kattens affald.
Kilder: netdyredoktor.dk, sanicat.com, dyrelaegevagten.dk
Se andre vejledninger om katte