marsvin dyreformidlingen dk

Marsvinets tænder

 

Marsvin er skønne dyr, som passer de mange familier, fordi de i udgangspunktet ikke er ligeså krævende som eksempelvis en hund, der skal luftes flere gange dagligt, men netop derfor er der god grund til at være ekstra opmærksom – særligt hvis dit marsvin taber sig. Ofte er der flere grunde til at marsvin taber sig. En af de dog mest almindelige er på grund af marsvinets tænder.

Hvorfor får nogle marsvin for lange tænder?

Grunden til at nogle marsvin får problemer med tænderne er, at marsvinets mund er svært tilgængelig, fordi det har ret store kinder, som kan blokere for indkig til kindtænderne. Dette kombineret med at marsvin har rodåbne tænder, der vokser i hele marsvinets levetid, giver dig grund til at være ekstra opmærksom på dit marsvins tænder.

Et marsvin slider sine tænder, når det spiser. Tændernes længde afhænger af det slid som er ved marsvinets tygning af dets foder. Meget ofte fodrer vi vores marsvin med pillefoder, som stiller store krav til at marsvinets tygger maden. Hvis tænderne vokser hurtigere, end de slides, bliver marsvinets tænder ofte alt for lange og kommer desuden ofte til at slides skævt.

Når tænderne bliver for lange kan de skade marsvinets tunge og kind. Marsvinet mister derfor lysten til at spise – det er især de hårdeste typer af foder, f.eks. gulerødder, hvor lysten forsvinder først. I værste fald kommer det så vidt, at marsvinets ejer først indser alvoren, når marsvinet desværre næsten er død af sult.

De alt for lange kindtænder kan blive så lange, at marsvinet mister evnen til at lukke sin mund på normal vis, og derved heller ikke kan holde sit mundvand i munden, så det begynder at savle. Derved bliver hagen våd og hunden kan blive irriteret og rødlig i farven.

Hvad kan man gøre ved lange tænder?

Først og fremmest kan man sørge for groft foder, som slider på marsvinets tænder. Men er skaden, anbefaler vi at man hurtigst muligt søger en dyrlæge. Det kræver nemlig at marsvinets tænder undersøges med en lille kikkert.

Undersøgelsen udføres i reglen uden bedøvelse. Marsvinet sidder ofte på ejerens skød. Dyrlægen kigger desuden på marsvinets kæbeknogler efter om de er hævet, så der kan komme betændelse i området ved kindtændernes rødder. I nogle marsvin kan det nemlig ske, at tandrødderne vokser indad i kæbeknoglen. Knoglebetændelse i kæben kan mindske sandsynligheden for at marsvinet kommer sig.

Hvis det er nødvendigt, tager dyrlægen røntgen af marsvinets tænder og kæbeknogler før selve tandbehandling for at sikre sig skadens omfang.

Behandlingen foregår som regel ved, at marsvinets mund holdes åbent ved hjælp af en såkaldt mundspærrer og et instrument, som sørger for at holde marsvinets kinder ud til siderne. Derefter vil dyrlægen file kindtænderne, så de ikke skader marsvinet og så tænderne får den vinkel og slidflade som de skal. Fortænderne klippes og slides til normalt længde.

Når behandlingen er færdig, får marsvinet smertestillende medicin og om nødvendigt antibiotikum som tager hensyn til dit marsvins følsomme mave- og tarmflora.

Hvad så når marsvinet kommer hjem?

Først og fremmest er det af afgørende betydning, at du som ejer sikrer at dit marsvin straks efter det er kommet hjem, begynder at spise, evt. ved at sprøjte et særligt tilskudsfoder ind i dets mund de første par dage, så marsvinet hurtigt får noget af en tabte vægt på igen.

Herefter er det vigtigt, at dit marsvin spiser groft foder og kun i mindre grad pillefoder, så det hovedsageligt spiser det hø, som er bedst for dets tænder.

Du kan læse mere om marsvinets foder her

Man bør løbende holde øje med marsvinets vægt.

 

Kilde: Aalborg Dyrehospital

 

Se andre vejledninger om marsvin

 




TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER