startpakke killingepakke kat katte killing killinger kattekilling kattekillinger

Ormekur til katte – Har din kat fået orm?

Ormekur til katte – Har din kat fået orm?

Ormetyper hos katte

Der findes grundlæggende to ormetyper der ses hos katte.

Spoleorm

Ormen lever i kattens tarmkanal og er en lang tynd orm mellem 5-12 cm.

Spolormen smitter gennem afføring fra en inficeret kat. Hvis en mus, bille eller regnorm æder afføringen fra en inficeret kat, vil ormen indkapsles i dyret, og når dyret derefter bliver ædt af en anden kat, aktiveres spoleormen og udvikler sig til en voksen orm i kattens tarmkanal.

Hvis katten selv spiser æg fra en spolorm, vil larverne, der kommer fra æggene, vandre ud af tarmkanalen, gennem leveren og videre til lungerne og op gennem luftrøret. På denne måde vil katten sluge larverne og de vil udvikle sig til voksne spolorme i kattens tarm.

Killinger kan også blive smittet med spolorm, når de dier hos deres mor. Hos hunkatte kan spolorme, der har indkapslet sig i deres væv, nemlig aktiveres, når hun bliver drægtig. Herefter vandrer ormene ned i mælkekirtlerne og smitter killingerne, når de dier hos moderen.

Bændelorm

Bændelorm lever i kattens tyndtarm, hvor de kan blive helt op til 50 cm lange.

Bændelorm smitter ligesom spoleorm også gennem en mellemvært, men i stedet for et byttedyr, er mellemværten i dette tilfælde en loppe. Hos en inficeret kat sidder bændelormen i tyndtarmen og afviger ægkapsler, som udskilles i kattens afføring. Æggene frigøres fra ægkapslerne, der ligner små hvide bevægelige riskorn. Når loppen spiser et æg, udvikles ægget til en larve inde i loppen. Hvis katten slikker sig selv ren, spiser den loppen, og larven udvikles derefter til en fuldvoksen bændelorm i kattens tyndtarm.

Har min kat fået orm?

Voksne katte kan være inficerede af orm uden umiddelbart at vise tegn på sygdom, og de kan derfor være skjulte smittespredere. Det kan derfor være en fordel, særligt ved udekatte som er mere udsatte for smitte, regelmæssigt at give en ormekur.

Typiske symptomer på orm hos katten kan være:

  • Vægttab
  • Glansløs og tør pels
  • Opkast eller hoste
  • Diarré
  • Oppustet mave
  • Irriteret hud
  • Irriterede analkirtler

I nogle tilfælde kan katten kaste lange spoleorm op, og omkring endetarmsåbningen kan man nogle gange se millimeterlange bændelorm (der ligner hvide riskorn).

Hvornår skal min kat have ormekur?

En voksen kat behøver som udgangspunkt kun en ormekur, når du kan se, at den har orm.

En udekat kan dog drage fordel af en regelmæssig ormekur, f.eks. hver 3. måned, da de er langt mere udsatte for at blive inficeret end katte som kun færdes indenfor. Killinger og unge katte er mere modtagelige end ældre katte. Derfor kan du med fordel behandle dine killinger med ormekur, f.eks. ved 14-dages alderen og derefter hver 14. dag, indtil killingerne er 10–12 uger gamle. Yngre katte bør behandles mod både spoleorm og bændelorm. En ældre kat udvikler ofte en form af modstandskraft mod spoleorm, og derfor har katten oftest kun brug for behandling mod bændelorm.

En indekat som aldrig kommer ud har meget lille risiko for at blive inficeret, og derfor er det ofte tilstrækkeligt kun at behandle mod orm, hvis der er synlige tegn på orm. I langt de fleste tilfælde vil det være spoleorm, da en kat som hovedregel kun får bændelorm, hvis den jager og spiser bytte udenfor, eksempelvis mus eller lignende.

Hvordan giver jeg min kat en ormekur?

Der findes mange forskellige måder at behandle din kat for orm. Det afhænger meget af medicintype- og mærke. Der findes både tabletter, specielt tyggegummi til indpakning af tabletten (så den bliver lettere at sluge), ormekure i pastaform, flydende ormekur, spot-on (der skal dryppes i nakken) og til nogen typer orm, kan katten få en indsprøjtning ved dyrlægen. Hvis du er i tvivl, skal du altid spørge din dyrelæge.

De fleste katteejere ved dog det kan være et mareridt, at skulle tvinge medicin ned i deres kat. Dette skyldes, at mange katte er i stand til at lugte forskel på medicin og almindelig føde.

Animigos Dewormer er et naturligt og plantebaseret flydende tilskud, som støtter dit kæledyrs tarm hygiejne og samtidigt er blid på dit kæledyrs sarte mave. Med en praktisk pipette som en del af flasken, kan du hurtigt og nemt måle samt give din kat det krævede antal dråber afhængigt af kattens vægt.

Du kan købe Dewormer ved at klikke her

Hvordan kan jeg undgå orm?

Først og fremmest anbefaler vi, at du altid holder et skarpt øje med din kat og sætter dig ind i symptomerne på ormeangreb.

Derudover kan du selv præventivt sørge for at reducere risiko for infektion ved at holde en god hygiejne for din kat. Rene omgivelser og rene kattebakker reducerer risikoen for infektion med orm herfra. Giv din kat en regelmæssig ormekur, hvis den har adgang til naturen, hvor den kan fange mus, fugle og andre inficerede dyr.

Kilder: Dyreforsikring Agria, AniCura, idenyt.dk, danske-dyreinternater.dk

 

Se andre vejledninger om katte

 




TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER