kanin parring avl fødsel unger

Pasning af kanin

 

Kaniner er skønne dyr, men man skal være indstillet på, at de kræver både tid og penge. Daglig pasning af kaniner handler ikke blot om opfyldning af frisk vand og hø/græs eller grøntsager, men også om en række andre forhold – og det er dem, som indlægget her handler om.

Kaninens negle

Sørg for at klippe negle på din kanin ca. hver 2. måned. Hvis neglene bliver for lange, får kaninen svært ved at bevæge sig. Du kan få din dyrlæge til at gøre det, eller du kan vælge at gøre det selv, for det er faktisk ikke så svært, når man først har fundet teknikken. Man skal bare være opmærksom på ikke at klippe i nerven, der ligger langs blodåren, og det kræver derfor lidt øvelse at klippe kaninens negl ned i tilpas længde, uden at ramme nerve og blodåre.

Mange kaniner kan ikke lide at få klippet negle, men man kan med den rette metode gøre det lettere for sig selv og for kaninen.

Ved at vikle et håndklæde rundt om kaninen, begrænser man dens muligheder for at stikke af eller bide, men det er vigtigt at være opmærksom på, at kaninen ikke går i panik, i så fald må du give den nogle pauser indimellem. En god metode er også at en person sidder med kaninen på skødet, så den læner sin ryg mod maven på den, der holder den. Samtidigt støtter man kaninens bagpoter med hånden. Så er kaninen let at holde.

Når du klipper neglen, tjekker på nemmest, om du rammer nerven, ved langsomt at klemme negleklipperen om neglen, som skal klippes, og hvis ikke din kanin reagerer, kan du klippe. Du skal i reglen klippe lige før neglen begynder at bøje. For kaniner med hvide negle er problemet mindre, men er neglene meget mørke, kan det hjælpe at holde en lygte under neglen eller klippe et lille stykke af hver gang, alternativt klippe oftere.

Hvis du alligevel kommer til at klippe for langt, kan du ved dyrehandleren købe ”Klip-Stop” som du kan benytte til at stoppe blødningen. Du behøver ikke gå i panik, selvom det bløder meget. Det kan ske for alle.

Tandproblemer hos kaniner

Det hænder desværre at stadig flere kaniner får problemer med deres tænder, så de bl.a. har svært ved at spise, og nogle bestemte typer af kaniner har desuden anlæg for forvoksede fortænder uanset kost. Tandproblemer hos kaniner kan eksempelvis komme, når kaninen rusker i tremmerne eller ved mangelfuld kost.

Tænderne på en kanin er placeret, så de sliber hinanden, når kaninen tygger dens foder. Fortænderne bruges til at skære maden i mindre stykker, mens kaninens kindtænder knuser føden til endnu mindre stykker, som kaninen sluger.

Hvis din kanin ikke får slebet sine tænder korrekt, kan tænderne ende med at blive så lange, at kaninen ikke længere kan spise eller får smerter. For at undgå dette, kan nogen finde på at klippe kaninens tænder selv, men det fraråder vi på det kraftigste. Der er risiko for at splintre tænderne og beskadige nerver i tanden som kan give store smerter. Der er desuden risiko for at klippe tanden skæv og få endnu flere problemer med tænderne fremover.

Derfor, vær opmærksom på din kanins tænder, og hvis kaninens har tandproblemer, skal du kontakte en dyrlæge, som har forstand på kaniner.

Fodring af kanin

Du kan læse om korrekt fodring af kaniner her

Håndtering og løft af kanin

Det kan være en god ide at vænne sin kanin til at blive håndteret. Det vil i hvert fald gøre det nemmere at klippe dens kløer og undersøge den. Det er dog ikke naturligt for en kanin at blive løftet. I naturen er kaniner byttedyr og reagerer stærkt på at blive løftet. Derfor, løft kun din kanin, når det er nødvendigt, og med den rette metode.

Først og fremmest er det vigtigste, at man altid understøtter bagbenene, for at undgå alvorlige skader i ryggen. En kanin har svag ryg og kan derfor meget let komme til skade, hvis dens bagben får lov til at hænge frit.

Støt om brystet med din ene hånd med fingrene under kaninens armhuler. Med din anden hånd bærer du kaninens vægt, og hånden skal være placeret under kaninens bagdel.

Sæt dig evt. ned på gulvet og prøv dig frem, indtil du har lært at løfte kaninens korrekt. Så falder den heller ikke så langt, hvis du skulle tabe den eller den vrider sig løs. Tal roligt til kaninen og stryg den blidt på hovedet og i nakken.

Du må aldrig nogensinde løfte en kanin i ørerne eller nakkeskindet. Udover at det giver unødvendig smerte på kaninen, skader det også brusken, der støtter ørerne (for løft i ørerne), og kan beskadige knogler eller knække nakkeryggen.

 

Kilde: www.kaninhaandbogen.dk, Agria Dyreforsikring og frikanin.dk

 

Se andre vejledninger om kaniner




TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER