Separationsangst hos hunde kan undgås
Et meget almindeligt adfærdsproblem hos hunde er separationsangst. Hunden er med andre ord bange for at være hjemme alene og/eller være adskilt fra en eller flere familiemedlemmer, men faktisk kan de fleste problemer med separationsangst undgås.
Det er muligt at finde mange husråd om, hvordan man lærer sin hund at være alene eller hvad man kan gøre for at håndtere en hund, der er bange for at være alene. Oftest er det dog gamle myter og i nogle tilfælde kan de faktisk gøre det værre. Årsagen til og graden af separationsangst hos hunde kan variere, og det kan derfor være svært at skelne alle de velmenende råd fra hinanden.
Nogle af de falske myter er:
1. Når din hund kommer hjem, skal du gå fra den straks
Tænk på, at din nye hvalp netop er blevet taget fra sin familie og dens hjem, og i sig selv kan det være en meget traumatisk hændelse for din hvalp. På samme vis er en såkaldt omplaceringshund blevet fjernet fra dens hjem mindst to gange og har måske i den forbindelse oplevet omsorgssvigt. Tænk på, at det også tager tid for os mennesker at vænne sig til nye personer og nye omgivelser, eksempelvis i forbindelse med flyt af skole, når vi flytter hjemmefra, får nyt arbejde eller bare flytter generelt.
Der er næsten ikke noget værre end at lade din hvalp eller hund være helt alene i det nye hjem allerede på dagen eller få dage efter at den er kommet. Din hund kan måske på overfladen virke til at klare det, men der er risiko for, at det hurtigt ændrer sig.
2. Ignorér din hund i hverdagen, og vis, hvem der bestemmer
Du skal ikke ignorere din hund. Mange hunde eller hvalpe vil ”slukke”, hvis de bliver ignoreret. I stedet skal du snakke og kommunikere med din hund – samt træne med den ved at fokusere på det, som du vil have den til at gøre, og ikke fokusere så meget på hvad du ikke vil.
Du bør træne din hund med positive metoder. Du kan eksempelvis belønne hunden, hvis den bliver liggende, når du forlader værelset, eller du kan vænne hunden til at du ifører sig dit overtøj og sko – hvorefter at du tager det af igen. Du kan også pakke en taske, og bagefter pakke den ud igen. Når du gør det, du almindeligvis gør i forbindelse med at forlade hjemmet, vænner din hund sig til det og finder ud af, at det slet ikke er farligt.
3. Skæld hunden ud, når den har ødelagt noget
Du skal ikke skælde din hund ud, hvis hunden gør noget forkert. Hvis du gør det, vil hunden blot blive forvirret og frustreret. Fordi hunden måske ser “skyldig” ud, når du skælder på den, betyder ikke nødvendigvis at hunden er klar over, at den kan have gjort noget den ikke måtte.
4. Motion kan øge stress
En stresset hund producerer allerede anseelige mængder af adrenalin og på den længere bane desuden kortisol, der er et stresshormon med negativ virkning på kroppen i større mængder. Stofferne er de samme som hunden producerer, når den dyrker motion eller laver noget fysisk krævende. En hund der allerede er stresset, bliver derfor blot mere stresset af alt for motion.
For en sådan hund er det afgørende, at den i en periode tager det med ro. Hunden skal undgå motionsformer som eksempelvis cykling, løb, en hurtig gåtur eller leg med bold- og pindekast. Hunden bør i stedet bruge sin tid på rolige, langsomme gåture, i hundens tempo, hvor den har mulighed for at snuse, sidde og kigge.
5. Sæt din hund i bur, for nogle hunde trives bedst i små rum
Det er vigtigt, når din hund skal være hjemme alene, at du ikke spærrer den inde i et bur eller lukker den ind i et lille værelse uden udgang, uanset hvorvidt din hund lider af separationsangst eller om den ikke gør. Træn hunden med positive metoder til at kunne lide dens bur, selv når du lukker det, dog husk på ikke at lukke lågen, når din hund er hjemme alene. Blot fordi hunden tilsyneladende elsker buret, mens du er hjemme, og det står åben, kan det være noget ganske andet, hvis din hund er alene, og du lukker lågen.
Selvom hunden er spærret i sit bur eller lille rum, er den stadig alene hjemme, og nu er den oven i købet berøvet sin bevægelsesfrihed. Du kan i stedet med fordel anvende et babygitter til at spærre værelser, hvor hunden ikke skal være, for ved at bruge et babygitter som afspærring, vil der stadig komme lys ind, og dit hjem har den størrelse, hunden er bekendt og tryg med.
Kontakt adfærdsterapeut
Vi anbefaler dig at kontakte en adfærdsterapeut eller anden professionel adfærdsbehandler, hvis du er i tvivl om din hunds adfærd, herunder også separationsangst.
Naturlige kosttilskud
VetIQ® har udviklet et naturbaseret alternativ til receptpligtig beroligende midler – VetIQ® Serene-UM – som er et naturligt beroligende og afstressende tilskud til din hund, anbefalet af dyrlæger bl.a. mod overdreven gøen, aggression, “alene hjemme” syndrom, hyperaktivitet, angst og fyrværkeri.
Du kan købe VetIQ® Serene-UM Beroligende tabletter til MINDRE HUNDE HER
KILDE: Dyrefondet
Se andre vejledninger om hunde