bil transport transportbur hund kat hvalp killing dyr køre

Slidgigt hos hunde

Gigt er et almindeligt problem hos hunde. En femtedel af alle hunde får slidgigt på et eller andet tidspunkt i deres liv. Slidgigt forekommer særligt hos større hunde og ofte når de kommer op i alderen. Man vil typisk se slidgigten i de støre led, eksempelvis i knæ, hofte og albue, men ofte også i hundens ryg. Gigt kan beskrives som en kronisk forandring, der medfører smerte og ofte også stivhed i leddene hos din hund.

Slidgigt er desværre en invaliderende, fremadskridende sygdom, der ikke kan helbredes, og man skal derfor som ansvarlig hundeejer kende symptomerne på slidgigt for at give den rette behandling, der hjælper med at løfte hundens livskvalitet, indtil det tidspunkt hvor det ikke længere er muligt at holde hunden tilstrækkeligt smertefri, og man må som ansvarlig hundeejer lade den få fred.

Symptomer på slidgigt hos hunde

Det kan være vanskeligt at aflæse symptomer på slidgigt hos hunde, særligt hvis man ikke helt er klar over, hvad det kan være. De oftest forekommende symptomer på slidgigt er:

 

  • Hunden vil ikke længere gå ture eller lege.
  • Hunden har vanskeligt ved at rejse sig, f.eks. om morgenen.
  • Hunden undgår trapper
  • Hunden har vanskeligt ved at hoppe ind i bilen eller op i sofaen.
  • Hunden halter. Hvis den halter på et ben, er det ofte nemt at se, men hvis den halter på flere ben ser hunden “stivbenet” ud.
  • Hunden slikker sig på huden over de hårdest ramte led, oftest albuer eller hofter.
  • Hunden isolerer sig, og undgår derved kontakt med for mange.
  • Hunden har nedsat appetit. Har du en gigtplaget hund skal du sørge for at placere skålen højt, så den ikke skal bukke sig helt ned.
  • Hunden kan vise tegn på smerte ved at være mere ængstelig og “klæbende”.

 

Hvis du ser flere af ovenstående symptomer hos din hund, kan du få stillet diagnosen hos din dyrelæge, der udfører en klinisk undersøgelse med udstrækning og bøjning af led sammen med en helhedsvurdering af huden, eksempelvis i forhold til sygdomshistorie og lignende. For at vide præcis hvor slemt det står til, kan en omfattende undersøgelse med røntgen give et svar. Det kan desuden være nødvendigt med udtagelse af væske fra leddet og kikkertundersøgelse.

Behandling af slidgigt hos hunde

Når din dyrelæge har stillet diagnosen, er slidgigt desværre umulig at helbrede og noget der følger hunden resten af dens liv. Behandlingen vil derfor have det formål at aflaste hunden så meget som det er muligt og hindre gigten i at sprede sig. En hurtig indgriben betyder dog, at behandlingen vil lykkes bedre. Der er flere typer af behandlinger og det er ofte fornuftigt at benytte flere behandlinger på samme tid.

Medicin

Smerterne kan mindskes betydeligt med anvendelse af NSAID-lægemidler, som enten trappes ned eller måske endda helt kan blive fjernet, efterhånden andre behandlinger starter med at give effekt.

Indsprøjtninger af bruskbeskyttelse medicin

Der er en medicin, som kan beskytte og forbedre ledbrusken, som stadig er rask og som samtidigt mindsker slidgigt på leddet. Det gives som 4 indsprøjtninger under huden med en uges mellemrum og kan med fordel gives hver 6. måned efterfølgende.

Overvægt

En hund som er overvægtig vil belaste sine led mere end en normalvægtig hund, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på din hunds vægt. Aktivering i stor omfang er desværre ikke en mulighed for en hund, der allerede har slidgigt, og det letteste vil være fodring med et specialfoder der er beregnet til overvægtige hunde.

Kosttilskud

Der er en lang række forskellige stoffer, som kan have en stor gavnlig betydning på hunde, som er ramt af gigt, eksempelvis umættede fedtsyrer med højt indhold af omega 3 og 6 (f.eks. fiskeolie), glucosamin, grønlæbede muslinger, MSM (methyl-sulfonyl-methan) osv.

Specialfoder

Du kan købe specialfoder der indholder af stofferne nævnt ovenover, der er udviklet til gigtramte hunde, hos dyrlægen. Nogle af disse typer af specialfoder har desuden en gavnlig virkning på overvægt.

Motion

Let motion kan være gavnligt for en hund med slidgigt, men vær meget opmærksom på at det ikke bliver for meget for din hund, da motion i større omfang faktisk kan have en skadelig virkning ved at overbelaste de gigtramte led. Du kan også benytte dig af fysioterapi og aktiviteter i vand som eksempelvis gymnastik.

Kulde

Undgå at din hund bliver alt for kold. Kulde er ikke godt mod slidgigt og kan faktisk gøre smerterne værre. Sørg derfor for, at din hund ligger på et tæppe eller lignende så hunden ikke direkte modtager kulde nedefra, og at din hund ikke ligger udenfor på eksempelvis fliser eller andet koldt underlagt.

Forebyggelse

Du kan selv reducere risikoen for at din hund udvikler slidgigt, eksempelvis ved at fodre hvalpen korrekt som forhindrer hunden i alt for hurtig udvikling af sin krop, specialfoder mod overvægt, at undgå overbelastning af hunden, og hvis du vælger en hund af en større race skal du være sikker på, at hundens forældre ikke har hofteleds- og albuedysplasi.

Kontakt din dyrlæge

Vi anbefaler som hovedregel altid at du kontakter din dyrlæge for supplerende information, hvis du er i tvivl om noget eller du har mistanke om, at din hund lider af slidgigt.

Kilde: netdyredoktor.dk

 

Se andre vejledninger om hunde

 




TILMELD DYREKLUBBEN NYHEDSBREV KLIK HER