Sterilisering og p-piller til katte
Prævention til katte
Der bliver hvert år aflivet ca. 20.000 katte i Danmark, hovedsageligt på grund af manglende neutralisering. Hvis en kat følger sit instinkt, vil den som hovedregel nedkomme med et nyt kuld killinger flere gange om året, og man bør derfor som katteejer (særligt udekatte eller katte som går sammen med andre katte) overveje, om katten skal have en eller anden form for prævention for at undgå en eventuelt uønsket graviditet. Katte bør neutraliseres i 4-8 måneders alderen, men det er aldrig for sent at gøre det.
Der findes forskellige former for prævention til katte.
Sterilisering af katte (sterilisation)
Sterilisering er over tid den billigste løsning, fordi steriliseringen er éngangsudgift, mens andre former for prævention som udgangspunkt er en løbende udgift. For katte, der ikke skal have killinger, anbefales sterilisering ofte, da der er langt færre bivirkninger end andre former for prævention.
Sterilisering sker ved et kirurgisk indgreb, hvor dyrelægen fjerner hunkattens æggestokke og eventuelt livmoderen. Under steriliseringen skal katten i fuld narkose. Katten kan ofte komme hjem allerede få timer efter operationen, men har brug for ro de første timer derefter.
Der er en række fordele ved at vælge sterilisation til katten, bl.a. mindre risiko for at katten udvikler brystkræft, æggestokkræft og livmoderkræft. Der er desuden en reduceret risiko for at katten smittes med sygdomme og parasitter fra andre katte. Steriliserede katte er ofte generelt bedre til at omgås med andre husdyr og har tendens til at strejfe mindre.
Hos hankatte er kastration er en mindre procedure, der ofte kun varer ca. 20-30 minutter. Den foregår ved at hankattens sædstreng bliver underbundet og overskåret.
P-piller og p-sprøjte til katte
P-piller er et hormonpræparat, som minder om hormonet progesteron, men med stærkere virkning. Det kan gives til katten enten i tabletform 1 gang om ugen eller som en indsprøjtning hos dyrelægen 1 gang hver femte måned. P-piller er receptpligtige og kan hentes hos dyrelægen. Inden der udskrives p-piller skal katten igennem et sundhedstjek. P-piller til katte er en løbende udgift, og det kan anbefales at man undersøger priserne hos forskellige dyrlæger og dyreklinikker, da disse kan variere.
P-piller til katte har en række uønskede bivirkninger, og det kan derfor generelt ikke anbefales at bruge p-piller til katte til længerevarende brug.
For det første er p-piller til katte ikke 100 % sikre mod uønsket drægtighed. Katten kan kaste tabletten op eller spytte den ud, måske glemmer man at give katten tabletten, eller en udekat er måske ude at strejfe på den dag, hvor det er tid til at tabletten skal gives.
Derudover kan længerevarende brug af p-piller være sundhedsskadeligt for katten, f.eks. en øget risiko for betændelse i livmoder, knuder i mælkekirtlerne, udvikling af sukkersyge (på grund af den hormonelle ubalance i kattens reproduktive system), og fordi p-piller til katte ikke er 100 % sikre, kan katten smittes med FIV (katte-AIDS) og FeLV (katteleukæmi) i forbindelse med parring.
Hvis du har spørgsmål til valg af prævention eller eventuelle bivirkninger anbefaler vi altid at du kontakter din dyrelæge.
Kilder: AniCura, danske-dyreinternater.dk, netdyredoktor.dk
Se andre vejledninger om katte